Cryptolockers zijn een zogenaamde ‘ransomware’: een vorm van een virus waarmee cybercriminelen computergegevens gegijzeld houden. Cryptolockers worden als e-mailbijlage of wanneer u browset op het internet geactiveerd. Soms zien we dat hackers zich via zwakke plekken een toegang forceren tot uw netwerk. Zij plaatsen dan zelf een cryptolocker en deze versleutelt uw bestanden en gegevens. Om weer bij uw gegevens te komen is een sleutel nodig. Die sleutel is in handen van de cybercriminelen en zij bieden deze te koop aan u aan.
Voorkomen is beter dan genezen. Dit zijn een paar tips om systemen tegen besmetting te beschermen, of om ze te herstellen van een infectie. Natuurlijk kunnen wij samen met u verbeterslagen doorvoeren in uw netwerk om actief cryptolockers te weren.
1. Houd antivirus software up-to-date
Dit is de beste bescherming tegen Cryptolockers. Zorg dat er goede antivirus software actief en up-to-date is. Niet alle antivirussoftware werkt even goed als het op cryptolockers aan komt. Wij hebben goede ervaringen met Kaspersky Anti-Virus. Ook zijn er e-mail filters die bijlagen al scannen voordat deze in uw mailbox arriveren.
2. Houd besturingssystemen en software up-to-date
Veel cryptolockers gebruiken kwetsbaarheden in bijvoorbeeld Windows, Office of iedere willekeurige Adobe tool. Vaak zijn deze kwetsbaarheden op te lossen door de laatste updates te draaien. Niet voor niets is het updaten van software een van de eisen die in 2018 met de AVG zijn ingevoerd.
3. Maak regelmatig een back-up
Een goede back-up kan heel wat problemen, tijd en geld besparen. Let er wel op dat deze back-up ook extern wordt opgeslagen op bijvoorbeeld een externe USB schijf. Cryptolockers zorgen er namelijk niet alleen voor dat alle gegevens op het geïnfecteerde systeem zelf versleuteld worden, maar ook data die toegankelijk is via aangesloten opslagmedia, of in het netwerk waar de computer toebehoort. Een andere optie is om de back-up in de Cloud te bewaren, maar ook daar moet u opletten als die cloudienst automatisch synchroniseert. Wij hebben hier veilige oplossingen voor.
4. Let op met verdachte e-mails
Cryptolockers worden voornamelijk via e-mail verspreid. Wees daarom altijd alert bij het openen van e-mailbijlagen, zelfs wanneer het bericht afkomstig lijkt te zijn van een bekende organisatie. Mocht er om wat voor reden dan ook een alarmbelletje afgaan, dan doet u er goed aan om uw gevoel te volgen en de e-mail te verwijderen. Anti-Virus is het laatste vangnet, verstand het eerste.
5. Toch een verdachte e-mail willen inzien?
Koppel uw telefoon aan uw mailaccount en bekijk de mail hiermee. De meeste malware is op Windows software gericht en infecteert meestal geen andere systemen.
6. Gebruik een tool zoals AdBlocker
Sites zoals die van Marktplaats, RTL, RDW en nu.nl zijn al gebruikt door kwaadwillenden om systemen te infecteren. Een effectieve manier om u hier tegen te wapenen is het gebruik van een AdBlocker. Deze blokkeert reclame op webpagina’s en daarmee ook mogelijk malware.
7. Beperk de rechten van de gebruiker
Een persoon die op een werkplek beperkte rechten heeft, kan minder snel onbewust een cryptolocker activeren. Wat te doen bij infectie:
Zet de geïnfecteerde machine direct uit! Vaak probeert de cryptolocker niet alleen die PC, maar ook andere apparaten op het netwerk te versleutelen. Schakel daarna hulp in. Een dergelijke situatie is zo precair, dat onjuiste handelingen de situatie snel van slecht tot onoplosbaar kunnen veranderen. Laat u helpen door een deskundig iemand.